Hot Stuff

Tuesday, November 24, 2009

::Hukum Lelaki Berinai::


Diharamkan mewarnakan badan seperti tangan dengan inai dan seumpamanya bagi orang lelaki melainkan ada keperluan seperti perubatan dan sebagainya.
Imam Nawawi dr ulama mazhab syafie telah berkata:
Adapun mewarnakan tangan dan kaki dgn inai adalah disunatkan bagi wanita yg berkahwin berdasarkan hadis2 yg masyhur; dan diharamkan kpd lelaki melainkan kerana keperluan perubatan dan seumpamnya.
Pengharaman ini telah disokong oleh ulama dr mazhab lain seperti disebut dlm kitab Fatawa Hindiah, Fatawa hindiah, Fathul Bari dan lain2.
Dalil pengharaman adalah seperti berikut:
1. Perbuatan ini adalah menyerupai perbuatan wanita yg diharamkan syara'.
Nabi bersabda: لعن رسول الله صلى الله عليه وسلم المتشبهين من الرجال بالنساء ، والمتشبهات من النساء بالرجال.

Maksudnya: Rasulullah s.a.w melaknat lelaki yg menyerupai perempuan dan perempuan menyerupai lelaki. (HR Bukhari)

2. Hadis berikut: نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم أن يتزعف الرجل.

Maksudnya: Rasulullah s.a.w melarang lelaki untuk memakai wangian Za'faran. (HR Bukhari dan Muslim dan lain2).

Imam Nawawi berkata dalm kitabnya (Majmuk): Larangan ini adalah kerana warnanya bukan kerna bau wanginya. Bau wangi adalah disunatkan bagi lelaki. Hukum memakai inai bg lelaki adalah sama dengan memakai za'faran.

4. Hadis riwayat Ya'la: أن رسول الله راى رجلا متخلقا فقال: اذهب فاغسله ثم اغسله ثم لا تعد.

Maksudnya: Sesungguhnya Rasulullah s.a.w melihat seorang lelaki memakai sejenis wangian yg berwarna kekuningan dan kemerahan. Baginda bersabda: Pergilah basuh, pergilah basuh kemudian jangan buat semula. (HR Tirmizi dan Nasaie) sanad yg lemah.

5. Hadis dr Abi Hurairah: أتى رسول الله صلى الله عليه وسلم بمخنث قد خضب يديه ورجليه بالحناء الله ، فقال رسول الله صلى الله: ما بال هذا؟ قالوا يتشبه بالنساء فأمر به فنفي إلى النقيع.
Maksudnya: Para sahabat Nabi telah membawa seorang lelaki yang meneyerupai wanita ; dimana dia telah menginai kaki dan tangannya. Rasulullah s.a.w bersabda: "Kenapa dengan lelaki ni?" Para sahabat menjawab: "Dia menyerupai wanita" Lalu Nabi memerintah supaya dihalau ke Naqie'.(HR Abu Daud). Sanad yg lemah.
Hadis dari Anas ra. katanya: Rasulullah SAW bila melihat ada kesan warna za‘faran pada badan Abdul Rahman bin ‘Auf , Baginda terus bertanya apa hal kamu? (pertanyaan sinis). Jawabnya aku baru kahwin dan menjadi pengantin. Baginda bersabda lagi katanya: “Apa mas kahwinnya? Jawabnya seberat timbangan emas yang tidak diketahui berapa beratnya pada masa itu. Kata sesetengah ulama seberat lima dirham manakala kata sesetengah lagi sama berat timbangan biji tamar dari emas dan berbagai-bagai lagi. Apa yang dapat difahami dari hadis ini, ialah sekalipun berinai itu hukumnya tidak digalakkan (makruh) bagi lelaki, tetapi kerana untuk meraikan hari yang paling bersejarah dalam hidup, maka Rasulullah SAW tidak berkata apa-apa, malah mengalih soalannya kepada mas kahwin dan terus mendoakan dengan keberkatan kepada sahabatnya itu dan berpesan supaya Abdul Rahman mengadakan kenduri walimah sekurang-kurangya dengan seekor kambing untuk menyatakan kegembiraan dan kesyukuran atas nikmat tersebut. Wallahualam..

Nota Kaki ; Perempuan tidak boleh melukis corak pada tangan kerana ianya akan menyerupai tatu dan hukum nya haram ..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...