Hot Stuff

Tuesday, December 1, 2009

:: Yakin Diri ::

Iskandar Zulkarnain..

     TATKALA Iskandar Zulkarnain masuk ke sebuah negeri, dia diberitahu tentang sepasang kasut yang istimewa di sebuah kuil berdekatan.

"Mengapa kasut itu terlalu istimewa?"
"Siapa yang mampu membuka talinya yang bersimpul mati itu akan dapat menakluki dunia," jawab seorang pengikutnya.
"Kalau demikian bawa aku kesana!"

    Sebaik tiba di kuil tersebut, Iskandar terus pergi ke tempat kasut itu ditempatkan yakni di satu tempat yang nampaknya disucikan dan disembah. Setelah merenung tali kasut yang bersimpul itu, tiba-tiba Iskandar terus mencabut pedangnya. Dengan tangkas dia memotong tali tersebut dengan pedangnya. Tali kasut itu pun terputus dan terungkai.

"Nah sekarang aku akan menakluki dunia!"

     Semua orang di sekelilingnya terkejut. Telah ramai raja-raja dari seluruh pelusuk dunia datang mencuba nasib untuk membuka simpulan tali kasut itu, semuanya gagal. Mereka hairan melihat betapa beraninya Iskandar Zulkarnain menangani cabaran itu dengan cara yang tidak pernah terfikir oleh mereka. Dan terbukti beberapa tahun kemudian Iskandar berjaya menakluki dunia!

     Pengajaran: Yakin atas kemampuan diri adalah syarat utama untuk berjaya. Mereka yang berjiwa besar berani menempuh jalan yang tidak pernah difikirkan oleh manusia biasa. Dan mereka selalunya mampu berfikir " di luar kotak" bagi menangani sesuatu cabaran.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...