Hot Stuff

Wednesday, January 25, 2012

:: Penerus Legasi Nabi Yusuf ::


Oleh : Akhi Fairuz Al-Jengkawi
Sumber : I Luv Islam

Ada seorang pemuda di bumi Syam ketika itu,orangnya kacak, warak dan juga merupakan seorang penjual kain. Beliau digilai oleh wanita di kawasan tersebut. Sudahlah wajahnya mempersona, peramah pula. Ini kurniaan Allah kepadanya.
Suatu hari, seorang wanita dari golongan bangsawan memanggil pemuda tersebut masuk ke dalam rumahnya. Alasan yang diberi adalah nak beli barang jualan beliau. Walhal beliau tergila-gilakan ketampanannya. Tanpa mengetahui niat sebenar wanita ini, pemuda ini menuruti sahaja.

Pada saat itu, tiada sesiapa pun di dalam rumah ini melainkan mereka berdua. Dan sudah pasti orang yang ketiga adalah SYAITAN. Lalu wanita ini menggoda : "Duhai pemuda tampan. Sebenarnya aku memanggilmu bukan untuk membeli barang daganganmu, tapi semata-mata kerana aku sangat mencintaimu. Selama ini aku tergila-gilakan ketampananmu."

Kemudian, wanita berkenaan mengajaknya berzina. Lantas pemuda berkenaan mengingatkan beliau akan azab seksa kepada perilaku zina. Namun, usaha itu sia-sia. Wanita berkenaan nekad. Setiap perkataan yang diucapkan oleh pemuda berkenaan bukan menyebabkannya insaf, tetapi semakin menaikkan nafsu kepada pemuda tersebut.

Pemuda tersebut cuba menolak dengan baik. Namun wanita tersebut mengancam dengan berkata jika pemuda tersebut tidak menuruti apa yang beliau perintahkan, beliau akan menjerit sekuat-kuatnya dan mengatakan bahawa pemuda berkenaan ingin memperkosanya. Beliau juga menyatakan, beliau orang berpengaruh dalam kalangan masyarakat, sudah pasti mereka semua akan mempercayainya.

Dengan izin Allah, pemuda berkenaan mendapat ilham. Lantas beliau berkata kepada wanita berkenaan :"Baiklah. Tetapi sebelum itu, izinkan aku ke bilik air bagi membersihkan diri dahulu. Maklumlah tubuhku dibasahi dengan peluh." Wanita berkenaan semakin gembira. "Oh, sudah tentu sayangku. Silakanlah. Aku menantimu."

Pemuda tersebut terus ke bilik air , memikirkan musibah yang sedang melandanya. Antara golongan yang mendapat naungan pada hari tidak ada naungan di akhir kiamat adalah seorang pemuda yang diajak berzina oleh wanita cantik dan berkedudukan, lalu ia berkata :"Sungguh aku takut pada Allah!". 

Akhirnya, ilham datang tanpa disangka. Beliau nekad. Beliau mendapat ilham untuk melumurkan badannya dengan kotoran. Kemudian, beliau membuang air besar dan melumuri keseluruhan anggota badannya dengan najisnya. Ia juga merasa jijik. Bahkan ia mual dan termuntah. Sambil menangis, beliau berkata :"Ya Allah, Ya Rabbi, kerana takutnya padaMulah aku melakukan perkara ini! Maka gantikanlah untukku yang lebih baik."

Sejurus selepas itu,Ia keluar dari bilik mandi. Bila wanita tersebut melihatnya, alangkah terkejutnya beliau. Ia merasa jijik lantas menjerit dan berteriak dengan keras :"Keluarlah wahai Si Gila! Dasar pemuda gila, keluar kau, jangan mengotori rumahku."

Pemuda tersebut keluar dan berpura-pura bertingkah laku seperti orang gila. Sambil itu juga, beliau memerhatikan keadaan sekeliling, takut2 ada yang melihat dan akan memfitnahnya, maklumlah beliau seorang jurujual. Ada juga yang melihat dan mentertawakannya, namun beliau tidak peduli dan terus menuju ke rumah untuk membersihkan diri.

Sebaik sahaja keluar dari bilik air, Allah SWT telah menunjukkan kekuasaanNya dengan memperkenankan doa pemuda tersebut. Allah menjadikan bau harum yang luar biasa memancar dari seluruh tubuh pemuda berkenaan. Bau itu dapat dicium walau jarak beberapa meter. Akhirnya, beliau dikenali sbg "Al-Misk" atau Orang Yang Seharum Kasturi.Kisah ini menjadi bukti keagungan Allah SWT. Kisah nyata ini masih boleh dilihat bekasnya. Di tanah Syam, ada sebuah makam yang tertuliskan "Al-Misk". Itulah kubur pemuda tersebut yang memelihara dan menjaga kesuciannya.

Amin Ya Rabb. Semoga kisah ini dapat dijadikan tauladan untuk anda semua.

Anda Bijak Jauhi Zina!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...